Denna artikel handlar om konst, inte bara tavlor från till exempel Rembrandt eller Monet. Här resonerar vi kring “konst”, i form av vad det faktiskt är rent krasst och vad det kan vara rent generellt. Formellt sett kanske kan man kanske skilja på så kallad “konst” och saker som är en “konstform”. Men sedan är också konst olika saker för olika människor.

Definitionen av konst

Många saker som kräver riktig kompetens, kan lätt bli en “konst” eller en konstform. Är man riktigt duktig på att skriva poesi, så kanske man kan kalla det för konst. Är man musiker eller producent, då kan en dedikerad publik uppfatta den musiken som “konst”. Det gäller inte minst bland de entusiaster som samlar på LP-skivor. De köper LP-skivor, inte sällan rariteter och fina pressningar. Enastående musik, kan för vissa upplevas bättre med bra ljud, och då beröra på ett djupare emotionellt plan.

Men konst kan var så mycket mer än estetiska ting. Är du väldigt skicklig på att knacka kod, då kan det vara “konst”. Det gäller inte minst för nördar. På ungefär samma sätt kan makalösa dansare likställas med konstnärer. Många trädgårdsintresserade anser att en köpt ros är bland de vackraste som finns. Att vara konstnär, kan man alltså vara kring mycket och på många sätt, iallafall mer informellt. Men ska man se konst ur en objektiv och kategorisk synvinkel, så är det väl kanske mest tavlor, grafik, vissa fotografier och dylikt som är riktig konst.

Påverkan av massproduktion

När tavlor, musik, filmer och så vidare massproduceras, så kan det ha en positiv men även negativ inverkan på konst. Många anser att kvaliteten, blir sämre. Till exempel, så har musikindustrin gjort musiken annorlunda. Vi är i en helt annan fas än vi var i mellan 50- och 90-talet. Dessa decennier, ses av många som några av de absolut bästa någonsin inom global musikproduktion.

Idag finns det många nostalgiker som hävdar musiken som konstform är urvattnad. Idag handlar det om snabba hits, och mer en ytliga slagdängor utan någon djupare musikalisk kvalitet, menar kritikerna. Samtidigt kan man se andra former av produktioner inom andra branscher, exempelvis flera som är skapade av Netflix där den nya tidens media har blivit mer högkvalitativ enligt många. Många kanske minns hur dåligt Svensson Svensson var? Personligen tyckte jag iallafall att det var skräp.

Modebranschen är en annan scen som också kan uppfattas som konstform. Det sägs att modebranschen är på väg utför, att dyra märkeskläder inte säljer längre och att e-handeln fått ner priserna på dyra kläder väsentligt. Så det är inte längre lika attraktivt eller ovanligt att ha dyra märkeskläder. När du kan köpa dyra märkeskläder på loppis i stora kvantiteter och när det finns ett ökat miljötänk, så går det sämre för företag som H&M.

Sedan, avslutningsvis ska jag ta ett sista exempel. När det kommer till inredning och tavlor eller planscher, så ser vi också en utveckling där ofta mindre intellektuellt begåvade individer, eller andra moderna människor väljer planscher som saknar budskap. Du finner sådana planscher på möbelvaruhus och webbutiker. De är fina att ha på väggen om man gillar motiven, men de är absolut ingen seriös konst. Det är inte Monet eller Rembrandt som sagt. Det är stor skillnad på “dussinvaror” och lyxartiklar, och det märks inte minst på hur motiven är utformade.

Det blir intressant att se hur framtiden utvecklas. Kommer också filmindustrin påverkas negativt, och “krascha” precis som musikindustrin har till stor del gjort och modeindustrin är på väg att göra? Den som lever får se, som man säger. En sak är säkert, jag köper mina fina LP-skivor (även nyproducerade) och inget i världen kan få mig att prioritera kvantitet före kvalitet när det kommer till just konst eller andra konstformer.

Gästinlägg av Daniel B.

9 Aug 2021