Cassandra Rhodin har ritat och målat nästan hela sitt liv. Det var först när hon blev gravid i början på 2000-talet som den konstnärliga talangen gav henne arbetsmöjligheter. Hon är dock inte känd i första hand för sin konst utan för sitt klädmärke för barn: mini rodini. I detta inlägg ska jag presentera några av hennes alster för att bedöma vilken typ av konstnär hon är.

Rhodin arbetar främst med penna eller vattenfärger. Stilen är en mix av hur kvinnor inom modevärlden avbildades på 1920-talet, art déco, manga och hennes egen drömska värld. Det går inte att placera stilen inom någon tydlig kategori. Referensen till manga hänger ihop med de oproportionerligt stora ögonen. Det förekommer män och djur i målningarna men det är främst kvinnorna som motiv som sticker ut.

Kvinnorna är ibland frigjorda, ibland vackra, ibland drömska och ibland starka. Formerna och hållningen kan vara ganska avlägsen tidens kvinnoideal. Ansiktsuttrycken, särskilt de havlstängda ögonen, ger en känsla av lojhet eller nonchalans. Man kan tänka att kvinnorna antingen vet att de är vackra eller att de är avståndstagande. Så vad tar de i så fall avstånd ifrån.

Ofta finns det en koppling till naturen i målningarna. Den är där för att visa att människa och djur i någon mening hör ihop. Här skapas istället en känsla av närhet och tillhörighet.

I ett mindre format kan jag tycka att Rhodins verk inte tar sig så långt ifrån skisserna i flickrummet. Det finns trots allt många unga som kan, och i någon mån gör, det hon gör. Det är i det stora formatet som hennes bilder kommer till sin rätt. En hel vägg med något av hennes motiv är riktigt effektfullt.

Rhodin kan säga vad som inspirerar henne när hon skapar kläder till barn. Vad som inspirerar hennes konst är mer dålt. Å andra sidan är det inte så många konstnärer som vill avslöja sina inspirationskällor. Det tyder bara på att de ser sig själva som unika. Rhodin är både alldaglig och unik. Det finns drag i hennes figurer som är utmärkande för hennes stil.

Rhodin kan sin konsthistoria. Det syns i en del av hennes motiv. Att lägga in konstreferenser är dock inte detsamma som att vara inspirerad av någon av konstnärerna. Läsa vidare om ett förslag på inspiratörer.

Jag kan tycka att det finns en anledning till att hon har fått sitt stora genomslag som designer av barnkläder och inte som konstnär. Hennes unika bidrag fungerar utmärkt i det formatet. Samtidigt är de motiv som förekommer i hennes konst inte liknande de motiv som förekommer på hennes klädprint. Den unika stilen är dock densamma. Kopplingen till naturen finns ofta där.

 

27 May 2020