Har du funderat på vad det är som bestämmer priset på ett konstverk? Den frågan är nästan lika knivig som vad det är som bestämmer vad som är konst och inte konst. Jag ska ge några förslag på svaret till kostnadsfrågan. Därefter ska jag ta upp hur man kan tänka om man vill ha konst men inte har så stor budget.

Hur sätter man pris på konst?

En vanlig princip när det gäller priset på något, vad som helst, är hur stor efterfrågan det är. Låg tillgång och stor efterfrågan ger ett högt pris. När det bara finns ett original och många som vill ha detta konstverk blir det dyrt. När det bara finns ett original och några intressenter som är extremt kapitalstarka blir det väldigt dyrt.

När konstgallerister sätter priset på ett konstverk baseras det ofta på vad någon faktiskt har betalat för ett verk eller vad de är villiga att betala.  Om det bara, vid ett givet tillfälle, finns en intresserad köpare och den vill betala 50 000 kr för ett specifikt konstverk blir priset vid det köpet vägledande för nästa gång konstverket är till salu. Det kan vara så att 99 % av alla som har sett konstverket tycker att det borde kosta 1000 kr men på grund av att det har sålts för 50 000 är det det gällande marknadspriset.

Ett konstverk, som är riktigt fint, som är skapat av en okänd konstnär blir inte särskilt dyrt om ingen eller få vill äga verket. De som kan tänka sig att äga verket och ha det på väggen i sitt hem kanske inte är beredda att betala särskilt mycket för det. Även om det finns en viss efterfrågan blir det inte dyrt så länge de som vill ha det inte vill ha det till en särskilt hög summa.

Hur mycket är man t.ex. beredd att betala för ett mål mat? Tänk dig att målet består av potatismos och köttbullar. Du får betala 50 kr för denna måltid på ett gatukök. Är du då beredd att betala 500 för samma måltid om den serveras på Stockolms finaste restaurang? Det flesta skulle svara nej på den frågan. Ungefär så är det med konst från en okänd konstnär. Konstverket måste vara något alldeles extra för att summan ska stiga högt.

Skaffa konst som passar din budget

För min del är det viktigare att man njuter av motivet och att konstverket förhöjer rummet än om det är ett original av en känd konstnär eller om det är en litografi av ett känt konstverk. Jag köpte inramade snygga posters som var kopior av kända konstverk när jag hade relativt lite att köpa för. Jag och min sambo hittade en tavla av en okänd konstnär som vi båda såg skulle passa i vårt sovrum. Vi köpte tavlan enbart av det skälet. Det blev inte särskilt dyrt.

Går det att få snygga tavlor till en rimlig summa? Det finns e-handlare som säljer både posters av underbara konstverk av stora mästare eller som säljer original av okända konstnärer. Att köpa ett original kan innebära många saker. Frågan är vad som är viktigast?

Ett original av en okänd konstnär kan bli värdefull om konstnären blir känd. Särskilt om konstnären får extra uppmärksamhet efter sin död. Det är så konstsamlare som har näsa får god konst kan tänka.

Ett original är värt det man betalar, eller mer, om man njuter av motivet och om konstverket förhöjer rummet det hänger i. Då spelar det mindre roll vem som har skapat konsten.

Många mindre kända konstnärer gör konstverk som liknar en mästares unika stil. Detta kan tilltala konstälskare som gillar mästaren. Ett original som påminner om en mästares verk och stil men till en låg kostnad kan ge mer till ägaren än kostnaden. Nedan verk, som går att köpa billigt på Konstlagret, påminner om mästaren Mark Rothkos stil vilket kan tilltala många som gillar den specifika expressionistiska stil han associerades med.

Ett original kan vara ett original utan att vara det minsta innovativt. En konstnär kan måla av en fruktskål utan att det väcker någons känslor eller en önskan att äga verket. Det är ändå ett original. Få vill köpa det och du bör också låta bli.

Ett original kan vara för originellt. Allt har sin tid. Konstverk som ingen förstår kan bli ett uppskattat verk senare eller bli helt glömt för all framtid. Man behöver själv vara visionär för att se verkets potential.

Det finns så många olika slags original och så många olika orsaker till att någon vill ha dem eller inte. Utgå ifrån dig själv (och den person eller de personer du bor med) för att hitta vad som talar till dig och tillför något till ditt eller ert liv. Det måste inte vara dyrt. Det behöver bara vara värt det.

14 Mar 2020